Організація харчування в закладі

/Files/images/харчування 2.jpg

«Турбота про здоров’я-це найважливіша праця вчителя.Від життєрадісності, бадьорості дітей залежить їх духовне життя, світогляд, розумовий розвиток, міцність знань, віра в свої сили»
В.О.Сухомлинський

Раціональне харчування тих, хто навчається — одна з умов створення здоров`язберегаючого середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.
Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров’я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне живлення. Питання організації шкільного харчування останніми роками викликають підвищену зацікавленість.
Основу передбачуваних підходів складає впровадження нових схем харчування школярів і використання сучасного високоякісного устаткування, що дозволяє при мінімальних витратах забезпечити харчування школярів на рівні вимог сьогоднішнього дня.
Тому адміністрація закладу сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров’я дітей. Особливо зараз гостро встало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять в закладі, то і повноцінно харчуватися вони повинні саме тут .

/Files/images/харчування.jpg

На виконання:
- Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства»,

- постанов Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», 11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами), наказів Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами), - інструктивного листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 21.06.2007 №1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»,

- спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (зі змінами), від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»,

- наказу Міністерства економіки України від 01.08.2006 №265 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»,

- розділу 10 «Організація харчування» Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01),

- Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.2013 № 678,

- Постанови КМУ від 02.02.2011 року №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання ПДВ»,

- Рішення Виконавчого комітету Тростянецької міської ради від 05.01.2018 року №61 «Про деякі питання використання коштів з міського бюджету»

- Рішення Виконавчого комітету Тростянецької міської ради від 15.02.2018 року №157 «Про встановлення пільг за харчування вихованців груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти відділу освіти Тростянецької міської ради»

- та з метою організації якісного та повноцінного харчування учнів у навчальному закладі відбувається харчування.

Їдальня працює щодня з 08.00 до 15.00.

У нашій їдальні виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до організації живлення дітей, що навчаються в закладі.
Всі приміщення укомплектовані необхідним устаткуванням.
Перед входом в приміщення їдальні організовано спеціальне місце для миття рук, обладнане рукомийниками та фонтанчиками з питною водою.
У меню учнів систематично включаються страви з м’яса, риби, молока.
Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров’я.
Звільнені від оплати за харчування на підставі Рішення Виконавчого комітету Тростянецькоїміської ради від 15.02.2018 року №157 «Про встановлення пільг за харчування вихованців груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти відділу освіти Тростянецької міської ради» :
- учні 1-4 класів;

- учні 5-11 класів, сім’ї яких отримують допомогу відповідно до Закону України; «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- діти-сироти;

- діти, позбавлені батьківського піклування;

- учні, батьки яких були учасниками АТО.
Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією закладу та медичною сестрою.

/Files/images/image.png

Кiлькiсть переглядiв: 872

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.